Lær os at kende: Christine Andersen

Lær os at kende: Christine Andersen

Lær os at kende: Christine Andersen

Har du nogensinde undret dig over hvem der egentlig står bag Danefæ, og udvikler og producerer det tøj vi sælger? I vores nye indslag "lær os at kende" får du masser af vide om menneskerne hos Danefæ, og kommer, så at sige, bag om kulisserne i vores lille virksomhed. Du vil bl.a. møde grundlæggerne af Danefæ, vores dedikerede medarbejdere på kontorene i både Beder og København, de dygtige udenlandske agenter og meget mere. I dette blogindlæg kan du læse om en af grundlæggerne og indehaverne af Danefæ, nemlig Christine, og hendes rejse fra et bofællesskab i den jyske by Beder til hendes liv i Sydfrankrig som medstifter af en dansk millionvirksomhed. 

Hvem er Christine?

I den smukke sydfranske surfby Biarritz bor Christine med sin mand Eric og deres to fælles børn. Her arbejder de begge på Danefæs næste kollektion; hun som designansvarlig, han som grafiker. Mellem telefonopkald med producenter i udlandet og medarbejdere hjemme i Danmark fortæller Christine om sin ukonventionelle barndom i den jyske landsby Beder. Den lille forstad til Århus var op gennem 70’erne og 80’erne hjemsted for det bofællesskab, som Christines forældre havde været med til at skabe, og som dannede rammerne for hendes opvækst. Glade børn, klimabevidsthed og fællesskab var bofællesskabets grundsten, og Christine beskriver selv sit barndomshjem som et sted, hvor kreativ og kunstnerisk udfoldelse ikke bare blev værdsat, men opfordret. I bofællesskabets trygge rammer kunne hun fordybe sig i sin interesse for teater, kostumeproduktion og syning. Når hun ikke eksperimenterede med sammensætningen af forskellige farver, mønstre og materialer, legede hun med veninderne Nina og Louise, som hun, mange år senere, ville stifte Danefæ med.

Barndomsveninderne fulgtes gennem børnehave, folkeskole og gymnasium, indtil de to søstre valgte at forfølge karrierer inden for jura, og Christine tog springet og søgte ind på kunsthåndværkerskolen i Kolding. Det var på kunsthåndværkerskolen (nu kendt som Kolding Designskole), at hun for alvor fik øjnene op for funktioner i tøj: “Kunsthåndværkerskolen var en meget kreativ og individualistisk skole, med plads til frirum.” Hun fortsætter: “Jeg fik lov til at eksperimentere med forskellige materialer, og jeg blev helt vild med, at de forskellige beklædningsgenstande havde et formål. Jeg elsker at kombinere det skønne og funktionelle i tøj.”

Gennem sin uddannelse fik hun tilbuddet om en praktikplads hos surf- og snowboard giganten Quiksilver i Biarritz hvor hun fik muligheden for at komme helt tæt på design af funktionelt livsstilstøj til sne og hav. Da praktikperioden udløb, vendte hun tilbage til Kolding for at fuldende uddannelsen, men indså hurtigt at hun ville få meget mere erfaring ved at arbejde for Quiksilver, og rejste tilbage til Biarritz. Efter et par år fik hun tilbudt jobbet som designansvarlig for det kreative off-beat surf- og snowbrand Kanabeach, hvor hun mødte sin kommende mand, designeren Eric.Christine i en smuk, Danefæ vinterjakke. 

Danefæ bliver til 

De første, spæde spadestik til Danefæ blev taget, helt tilfældigt, i en samtale mellem Christine, Eric og barndomsveninderne Nina og Louise. Snakken var faldet på de forskellige souvenirbutikker i København, og særligt skildringen af den klassiske, danske viking. Fra Eric og Christines synspunkt manglede hele den vilde, danske vikingehistorie en kærlig behandling i form af stolte og modige produkter af høj kvalitet som ikke bare turister, men også danskere, ville bruge til dagligt. Nina og Louise, som efterhånden var godt trætte af cykelturen til arbejde i regnvejr, efterspurgte en flot og funktionel regnfrakke designet specifikt til det danske vejr og strabadser. Med disse overvejelser in mente skabte de fire venner Danefæs første kollektion, som blev præsenteret på Formland messen i 2005. Idéen om produkter, som hyldede det nordiske hverdagsliv vakte stor opsigt, og kollektionen blev et hit hos modebutikker, som elskede kombinationen af farver, mønstre, kvalitet og funktion.

Siden da har de fire venner bygget videre på Danefæ og konceptet, der nu dækker fire store kollektioner om året til mænd, kvinder og børn, samt underbrandet Dyr-Cph. Christine og Eric arbejder fra deres hjem i Biarritz, og de to søstre er ansvarlige for hver deres afdeling i henholdsvis København og Beder, hvor Danefæ i dag har lager. Tilknytningen til Beder har været vigtig for Christine, Nina og Louise, da de stadig ser Danefæ som en virksomhed med rødder i lokalsamfundet og med fokus på familiaritet og relationer - også selvom den er vokset en del siden 2005.